– Målet er å skape kos i hjem og hage

Daglig leder hos Horpestad Plantesalg på Tjøtta, Egil Horpestad, er alltid på jakt etter unike produkter som kan glede kundene. Det siste nye er de vedfyrte pizzaovnene av ekte italiensk kvalitet.

I de nye, italienske pizzaovnen kan du steke mer enn bare pizza. Her kan du diske opp med alt fra lammelår, lasagne og bakevarer. Daglig leder, Egil Horpestad, og Ole Martin Horpestad demonstrere hvordan de vedfyrte og moderne ovnene virker.

Link til artikkelen i Jærbladet.

For at kundene skal kunne skape kos på terrassen, har Egil Horpestad tatt inn et stort utvalg av bålfat i ulike størrelser og fasonger.

Ovnene har et moderne og elegant design i rustfritt stål, og finnes i flere farger og størrelser. De tar ikke stor plass og er enkle å flytte. Den minste har plass til én pizza, mens i den største kan fire stekes på én gang.

– Du fyrer opp med ved eller grillkull, og når det er varmt nok soper du restene ut til sidene. Du steker først det som trenger mest varme og det som krever mindre temperatur etter hvert, forklarer Egil Horpestad, som startet Horpestad Plantesalg i 1988. Han har enerett i Norge på produktene fra italienske Alfa Forni, som har produsert pizzaovner i over 40 år.

– Pizzaen legges rett på flisene, og ved riktig temperatur er den ferdig på rundt ett minutt. Ovnene kan også brukes til å steke alt fra lammelår, lasagne og bakevarer, utdyper sønnen Ole Martin Horpestad.

Egil liker den gode stemningen som skapes når det knitrer fra brennende vedkubber, og har derfor tatt inn et stort utvalg av bålfat i støypejern som passer til de fleste uteområder.

Hagesenteret ligger et par kilometer fra Bryne og rundt et kvarters kjøretur fra Sandnes. Egil ønsker at handleturen skal være en opplevelse for kundene.

– Vi tenker å starte en liten kafé i lokalet. Vi selger allerede brus, is og ulike varianter av Jærsk kaffe, og jeg ser for meg at vi kan bruke de nye pizzaovnene til å lage ulike typer bakverk som vi kan selge, sier Egil, som alltid er på jakt etter ny inspirasjon og nye produkter til hagesenteret.

I løpet av kort tid kommer de til å leie inn en kokk som kan demonstrere hvordan de italienske pizzaovnene fungerer, samt komme med gode tips av hva som kan tilberedes på de varme flisene.

– Det blir selvsagt smaksprøver, understreker den daglige lederen som ønsker alle velkommen innom hagesenteret.

800 kvadratmeter med hagemøbler

Sittegrupper og spisegrupper i alt fra rotting, aluminium og teak står side om side i det romslige lokalet på 800 kvadratmeter. Noen tar stor plass, men det er også flere alternativer for kunder med mindre terrasser og balkonger. I tillegg er det et stort utvalg av puter, parasoller, putekasser og alt annet som hører til på terrassen om sommeren.

– Vedlikeholdsfrie møbler som kan stå ute hele tiden er mest populære. Det samme er allværs- og sunbrellaputer. De tåler all slags vær, og jeg pleier å si at putene er tørre når bordplaten er tørr, smiler daglig leder Egil Horpestad.

Han setter seg ned i rottingsofaen fra Queen sammen med barnebarnet Regine Horpestad Stokland og datteren Gøril Horpestad Haver.

– Denne serien er veldig fin, og passer godt inn i hagestuer der den skal brukes hele året. Bordet kan heves og senkes, noe som gjør det ekstra populært, forklarer Egil.

Egil Horpestad, barnebarnet Regine Horpestad Stokland og datteren Gøril Horpestad Haver prøvesitter hjørnesofaen fra Queen. Den passer perfekt i utenstuen.

Det er travle tider på hagesenteret, og da er det viktig med en pust i bakken. Ole Martin Horpestad (t.v.) og Egil Horpestad har funnet seg til rette i den geniale sofaen fra Harvard-serien. Den kan bygges på et utall ulike måter.

Han flytter seg videre og tar en drøs med sønnen Ole Martin Horpestad i den geniale Harvard-serien.

– Den kan bygges slik du ønsker. Sitte-delene kan flyttes, det samme kan ryggstøttene. Endene på tre-seterne kan dessuten løftes slik at det blir som en solseng, forteller Ole Martin, som har ansvaret for hagemøblene.

Viktig å velge riktig potte

Fargerike sommerblomster og stauder, samt ulike varianter av gras og vintergrønt dekker store deler av arealet hos Horpestad Plantesalg

Danske Anne Lobikk har bodd i Norge i 23 år, og arbeidet like lenge på hagesenteret. Hun liker å eksperimentere, og tar ofte med seg nyheter hjem for å teste dem ut.

– Da får jeg erfaring om plantene som jeg kan ta med videre til kundene, smiler Anne, som har mange favorittblomster, men er spesielt glad i stauder.

Hagesenteret har et stort utvalg av potter. De frostsikre og lette pottene med vannresoar fra Crescent er veldig populære.

– Ved å fylle opp resoaret kan du reise på ferie uten å være redd for å ødelegge plantene, utdyper hun og legger til at de også selger mye av BEDD-serien, der du kan bygge sammen plantekasser etter behov.

I følge Anne Lobikk trives de aller fleste blomster og planter i potter, men det er viktig å velge riktig størrelse.

Balkongbringebær er en av årets store slagere. De velsmakende bærene er modne fra juni til august. Buskene blir nesten en meter, er tornløse og har mange bær.

I følge blomsterentusiasten kan både sommerblomster, vintergrønt, gras, roser og stauder plantes i potter.

– Men det er viktig at en velger størrelser som passer til de ulike plantene, understreker hun.

– Roser bør dessuten plasseres på et lunt sted om vinteren og vintergrønt må vannes hele året, legger hun til.

Stadig flere har fått øynene opp for å dyrke selv, og for tiden selges det mye bærbusker og frukttrær, samt krydderplanter fra en lokal leverandør.

– Alt som er spiselig er inn i tiden, men spesielt balkongbringebær og ulike typer rabarbra er veldig populært. Mange av kundene er også bevisste på å kjøpe planter som er bievennlige, skyter daglig leder Egil Horpestad inn.

Over 100 ulike rosesorter

Om kort tid blomstrer over 100 ulike rosesorter hos Horpestad Plantesalg. Her er alt fra klatreroser, klaseroser og bunndekkroser, og alle blir drevet frem på hagesenteret.

– Det er spesielt populært med hardføre roser som tåler både regn og vind, forteller Trygve Hadland som har ansvaret for rosene. Han har jobbet her siden september, men har over 15 års erfaring fra bransjen.

– Både Hansaland, Louise Bugnet og de danske Renaissance-rosene passer godt til de norske forholdene, utdyper han.

En av favorittene til Trygve er klaserosen Ghislaine de Feligonde. Blomsten går fra krem via aprikos til orange i midten og kan bli over to meter høy.

– Den er lettstelt, og siden selve rosen er ganske liten blir den ikke så lett påvirket av været, forklarer han.

Hvert år blir det produsert nye og spennende roser.

– Vi har flere kunder som samler på roser. De synes det er kjekt å prøve nye sorter, og de er alltid tidlig ute for å høre hva som er årets nyheter, smiler Trygve, som alltid setter pris på en rosedrøs med kundene.

Horpestad Plantesalg har over 100 ulike rosesorter. Trygve Hadland gleder seg til de om kort tid står i full blomst.

Trygves beste rosetips:

  • De aller fleste rosene trives på en lun plass
  • Klipp og gjødsle rosene i slutten av april
  • Fortsett og klipp dem hver sjette uke til slutten av august
  • Lag en huskelapp på mobilen så du husker å gjødsle
  • Legg på et lag kugjødselkompott om høsten
  • Fjern visne blader, stygge greiner og greiner som gnisser mot hverandre

Populært med friske farger

Lærling Ida Norheim skal ta fagbrev som blomsterdekoratør i slutten av juni. Hun forteller at for øyeblikket er det populært med buketter med ulike blomster i friske farger.

Horpestad Plantesalg er et av få hagesentre som har sin egen snittavdeling. Det bugner av blomster og planter i alle farger og fasonger. Her er det noe til alle anledninger.

– Det går for det meste i snitt og potteplanter, men vi har også en del leveringer til begravelser, sier daglig leder Egil Horpestad.

– Akkurat nå er det veldig populært med buketter med ulike typer blomster i friske farger, forteller lærling Ida Norheim fra Kvernaland. Hun skal ta fagbrev som blomsterdekoratør i slutten av juni.

20-åringen har alltid likt blomster, og stortrives på hagesenteret.

– Ingen dager er like, og de som jobber her er veldig kunnskapsrike, forteller lærlingen, som mer enn gjerne deler av sin kunnskap:

– Snitt buketten når du kommer hjem slik at den får trekke opp vann, og sett den helst kjølig om natten.

På hagesenteret har de mer enn nok å gjøre og søker for øyeblikket etter en blomsterdekoratør.

– Ta gjerne kontakt med oss dersom du har spørsmål eller ønsker å søke på stillingen, oppfordrer Egil.

Betongfigurer i alle fasonger og størrelser

Hunder, fugler, lastebiler, traktorer og mennesker er bare noen av figurene som finnes i betong hos Horpestad Plantesalg.

– Kundene kjøper som regel samme type hund eller bilmerke som de har selv, forteller Gøril Horpestad Haver, som har ansvar for interiør og planter på hagesenteret.

Figurene finnes i alle slags størrelser og ulike vektklasser. Noen kjøper en stor figur som skal være et blikkfang, mens andre velger flere små figurer som de plasserer rundt i hagen.

– Det er ikke så mange som selger statuer lenger, derfor har vi mange tilreisende kunder. Spesielt om sommeren selger vi mange figurer til folk som er på besøk i området, forteller hun.

I løpet av kort tid kommer de til å leie inn en kokk som kan demonstrere hvordan de italienske pizzaovnene fungerer, samt komme med gode tips av hva som kan tilberedes på de varme flisene.

– Det blir selvsagt smaksprøver, understreker den daglige lederen som ønsker alle velkommen innom hagesenteret.

Hagesenteret har et stort utvalg av statuer i betong. Gøril Horpestad Haver har ansvaret for interiøret, og forteller at det kommer kunder fra hele landet for å se på det unike utvalget.